Vanaf 5 juni 2023 tm eind april 2024: Het Hart van Venus, als baken in het Boetje van Klemat

Het interieur van Het Boetje van Klemat omhelst het Hart van Venus. Een hart, opgebouwd uit tientallen ruwe schapenwollen vachten.
Omringd door 14 illustraties [oorspronkelijk ‘getekend’ met borduurgaren op gekaarde wol, daarna fotografisch bewerkt als ware het eeuwenoude grottekeningen] die ‘wederopstanding’ symboliseren. Tot slot ligt er een ‘moedboek’ [eveneens te koop] waarin het Hart van Venus de verteller [op humoristische wijze] in contact brengt met de ‘waarheid’: zij heeft haar eigen hart verlaten.

foto: Michiel Berkhof

NIEUWS
27 april 2023 VERLENGING PEERDEPOADJE

Op dit moment wordt er door DROS GRONDVERZET hard gewerkt aan de voltooing van het oude peerdepoadje langs het fietspad dat naar het Boetje van Klemat leidt.

 
Een langgekoesterde wens van de voormalige eigenaar van de boet, Ruud Bakker wordt daarmee verwezenlijkt: onlangs schreven we, als Stichting Boetje van Klemat, een subsidieverzoek om het oude rustieke peerdepoadje, naast het fietspad tussen de Stolpweg en de Mokweg te verlengen en zowel STIFT TEXEL, Agrarische Natuur,- en Landschapsvereniging de Lieuw als mede TEXELFONDS hebben een financiering toegezegd. Ook SBB Texel heeft toestemming gegeven en zo kan het oude péérdepoadje, doorgetrokken worden tot aan de ingang van het hek van het Boetje van Klemat.

Voor de ruilverkaveling in de vorige eeuw, was er vanaf de Mokweg tot aan wat nu het havensluisje heet een soort landweggetje. Dit werd vooral gebruikt door boeren die destijds daar overheen reden met paard en wagen. Met de ruilverkaveling is helaas het gedeelte tussen de Stolpweg en de Watermolenweg verwijderd omdat er toen plannen waren om op dat gedeelte een weg aan te leggen richting de Texelse boot. Die plannen zijn niet door gegaan, maar het mooi landweggetje was intussen wel verdwenen. 

Een aantal jaren geleden is dat ‘peerdepoadje’ in oude staat hersteld tussen de Watermolenweg en het Havensluisje, nabij Alexanderhoeve. Tussen de Stolpweg, richting de Mokweg werd ook een gedeelte van het oude paadje opnieuw opgeknapt, maar stopt vrij abrupt.

Dit rustieke paadje, gelegd met fraaie oude steentjes wordt veel gebruikt door wandelaars en door bezoekers van de kunstexposities in die prachtige voormalige skéépeboet: het Boetje van Klemat. Waar Zielskapje stopt met proeven op 30 april en het Hart van Venus verrijst op 4 juni 2023.

Bij de opening van de Nieuwe kunstinstallatie HART van VENUS in het Boetje van Klemat, 4 juni a.s. kunt u het nieuwe, oude peerdepoadje betreden! 

Vanaf 5 juni 2023 is het Hart van VENUS te zien, te ervaren in die typisch Texelse schapenschuur ‘het Boetje van Klemat’.

Aan de rand van het dorp Den Hoorn staat een typisch Texelse schapenschuur [boet] waarin kunstenaar Ericka Voortman [Hendrikje] elk jaar een nieuwe kunstinstallatie bouwt. Na de Hoedster, Vischwijven en Zielskapje is dit jaar de beurt aan Het Hart van Venus. 
U kunt plaats nemen in een kloppend hart van schapenwol, een moedig verhaal over de liefde lezen [kopen] en 14 grote [geborduurde] illustraties aanschouwen. De toegang is gratis.
Deze expositie kwam tot stand dankzij de financiële steun van Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting de Zaaier en de Iona Stichting.

Artikel over de oprichting van Stichting Boetje van Klemat in de Texelse Courant van 17 augustus 2021

Groos!

Boet van Ruud wordt Boetje van Klemat
Zaterdag 14 augustus 2021 werd, in het bijzijn van het Bestuur, de nieuwe naam onthult die prijkt op het bordje naast de ingang. We zijn groos! Daar hangt het, daar wappert zij fier, de nieuwe naam. Moge zij doen waar ze goed in is: de bezoekers wijzen op een magische plek, die met name in het licht van de dageraad en ondergaande zon, die essentiële sfeer van ‘onthaasten’ voelbaar maakt.

Expositie
Wist u, dat de expositie ‘het visioen van Vischwijven’ van zonsop, – tot en met zonsondergang kunt bezoeken?! Soms is het hek misschien [nog] dicht, maar evengoed mag u erover heen stappen en u laten onderdompelen in die bijzondere kunstinstallatie die oproept tot verstilling.

Verstillen
Sja, wat is nou precies ‘verstillen’ en waarom zou je dat in hemelsnaam willen doen?
wordt vervolgd…

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen